Turnhout circulair – Repair Café
Kontoer: laagdrempelig bewust consumeren
Bij Kontoer komt het allemaal samen: in één bezoek laat je je broek herstellen, vind je een uniek item in de tweedehandsboetiek, breng je een tas oude kleding binnen, bezoek je de Weckshop en geniet je ten slotte in de bistro van gezonde klassieke en vegetarische gerechten. Duurzaamheid gaat hand in hand met sociale tewerkstelling op deze plek waar je uren kan vertoeven.
‘Kontoer is een hip gebouw waar je mooie tweedehandskledij vindt en lekker eet – niet heel verschillend van een reguliere winkel of bistro.’ Dat zegt Marjolein Jonkers, de enthousiaste verantwoordelijke van de omgebouwde supermarkt in het centrum. Tegelijk is er een grote aandacht voor duurzaamheid. ‘In de Weckshop koop je bijvoorbeeld houdbare gerechtjes van groente-overschot, opgekocht bij veilingen om verspilling tegen te gaan.’
Je kan spullen binnenbrengen voor retouches of voor het weggeefpunt, zolang ze door de deur passen. De vergaderzaal, die je sinds kort ook kunt huren, trekt gelijkgezinde vzw’s aan. ‘En op dit moment bekijken we of het rendabel is om een voedselbos aan te planten op de parking. Dat zou ons niet alleen in staat stellen om onze gebruikte producten zelf te kweken, het zou ook de stad vergroenen.’
Als onderdeel van vzw WEB is het uitgangspunt van Kontoer dat mensen met arbeidsuitdagingen zichzelf er verder komen ontwikkelen. ‘Dat zocht ik in een job: die kans om met en voor andere mensen iets te betekenen. Hier werken personen met allerlei statuten, die soms binnen WEB zijn doorgegroeid en niet ver meer van de arbeidsmarkt staan.’ Ruim drie jaar na de opening in 2021 vinden heel wat klanten hun weg naar de bruisende plek. ‘Je ziet ook dat mensen van meer dan één concept proeven.’
Circulariteit toegankelijk maken …
Marjolein gelooft dat circulariteit voor veel mensen nog vrij stoffig klinkt, of een hoog geitenwollensokkengehalte heeft. ‘Maar als we het toegankelijker maken, zullen mensen zien dat het ook leuk en modern kan zijn. Aan die shift proberen we bij te dragen met Kontoer. Veel mensen die hier langskomen, zijn al in een zekere mate bezig met duurzaamheid. Met onze sociale media proberen we ook nieuwe klanten te bereiken.’
De desembakkerij die – als alles goed gaat – in 2025 opent, zal daar hopelijk aan bijdragen. ‘Die zal zich aan de voorkant van het pand bevinden en de nodige gezelligheid uitstralen. We zullen er hele desembroden verkopen, maar bijvoorbeeld ook boterhammen serveren. Gezonde, biologische voeding, in combinatie met een gezellige sfeer, kan de drempel verlagen voor mensen die nog minder vertrouwd zijn met bewust leven en Kontoer. Intussen creëren we meer sociale arbeidsplaatsen.’
… voor een groter draagvlak
Zo wil Kontoer mee de circulaire economie een groter draagvlak te geven. ‘Dat is nodig, bij de overheid en bij de mensen in het algemeen. We proberen jongeren te betrekken in dit verhaal met een TikTok-account: door leuke, unieke items in de kijker te zetten, hopen we dat de grote, internationale onlinewinkels hen minder zullen aantrekken. Maar het moet nog meer lonen om iets te herstellen of gerecycleerde producten te kopen.’
Kontoer werkt bijvoorbeeld samen met een merk dat oud kaarsvet verzamelt en olie drukt uit koffiedik om nieuwe kaarsen te maken. ‘Maar het productieproces maakt de kaarsen duurder dan wat je vindt in het grootwarenhuis. Dat doet sommige mensen afhaken. En als je iets wil herstellen, heb je soms vervangonderdelen nodig die zo duur zijn, dat je uiteindelijk het hele toestel wegdoet. Op dat vlak moet nog heel wat gebeuren. En dat kan ook niet anders, want we krijgen niet meer grondstoffen dan er zijn.’