Onze levensstijl
’s Ochtends eten we een boterham met salami van die grote supermarkt verderop. De smartphone die we elke dag gebruiken komt dan weer uit China – betaalbaar en doet z'n werk. En onze kleren? Die zijn vaker nieuw dan tweedehands.
We staan niet altijd stil bij de impact die onze dagelijkse routine heeft op onze planeet. Denk maar aan de wereldreis die sommige producten maken voor ze hier in Turnhout belanden. Of oude kleren en kapotte toestellen die we weggooien in plaats van ze een nieuw leven te geven binnen een circulaire economie.
Al die kleine gewoontes die deel uitmaken van onze levensstijl, hebben soms grotere gevolgen dan we beseffen. Zo is tot 65% van de broeikasgasuitstoot in Vlaanderen te wijten aan de spullen en etenswaren die we kopen. Laten we dat cijfer met alle Turnhoutenaars samen verlagen!
Samen bijdragen aan een circulaire economie
In een lineaire economie worden grondstoffen omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur degraderen tot 'afval'. Een circulaire economie pakt het anders aan: door in elke schakel van de keten de waarde van goederen zo hoog mogelijk te houden, kunnen we afval voorkomen en producten hergebruiken.
Aan die circulaire economie bouwen we allemaal mee. Als stad doen we dat door de materiaalstromen in Turnhout in kaart te brengen, zodat we weten waar we moeten ingrijpen om de afvalberg te verkleinen. Als consument kan je inzetten op duurzamere aankopen. Ondernemers moedigen we dan weer aan om circulair te werken. En natuurlijk komen we met z'n allen ook een heel eind door de hoeveelheid afval terug te dringen.
Herstel voor je vervangt
Elk nieuw product laat een spoor van CO2 na. Laat kapotte items daarom repareren voor je iets nieuws koopt.
Deel en leen
Maak er een tweede natuur van om iets (uit) te lenen. Zo bespaar je geld of verdien je zelf vlot een centje bij in onze circulaire economie.
Upcycle je spullen
Als je aan upcyclen doet, verander je oude producten in iets nieuws. Maak van een versleten hemd bijvoorbeeld een tof rokje.
Kiezen voor lokaal voedsel
Wist je dat het merendeel van de Turnhoutse landbouwproductie bestemd is voor het buitenland? De voeding die we kopen, is dus maar zelden lokaal geproduceerd. Als we kiezen voor korte ketens, kunnen we de lokale afname vergroten en reduceren we de uitstoot van elke stap in de productieketen.
Binnen deze pijler kunnen we als Turnhoutenaars inzetten op meer lokale voeding, meer (seizoensgebonden) groenten en minder voedselverspilling. Vers, gezond en lekker staan voorop! Daarom stimuleren we duurzame voedingsinitiatieven en zijn we voortdurend op zoek naar geschikte locaties voor extra volkstuintjes.
Kook op maat
Kook niet meer dan je nodig hebt. Zo blijf je niet met restjes zitten en voorkom je dat je eten moet weggooien.
Koop lokaal
Doe je boodschappen bij een lokale handelaar. Daarvoor kan je terecht in de pluktuin aan onze stadsboerderij.
Red een maaltijd
Veel van onze restaurants en producenten bieden voeding en maaltijden aan die ze niet meer kunnen verkopen.
Kunnen wij je helpen?
Stad Turnhout ondersteunt verschillende initiatieven die de lokale en circulaire initiatieven ondersteunt. Ben je zelf ook een circulaire ondernemer? Laat het ons weten!