Het goede nieuws? Er zijn heel wat manieren om onze klimaatimpact aan te pakken en meer klimaatneutraal te gaan leven. Om gericht te kunnen werken, focussen we als Stad Turnhout op vier thema’s: 

  • Onze energievraag verminderen
  • Ons energieverbruik verduurzamen 
  • Ons huis duurzaam (ver)bouwen 
  • Onze tuin, terras en dak vergroenen 

Onze energievraag verminderen

De goedkoopste energie is degene die je niet verbruikt. Daarom is de eerste stap richting klimaatneutraal wonen onze energievraag verminderen. 

Maar hoe doe je dat, minder verbruiken? 
Eerst en vooral willen we zoveel mogelijk inefficiënte woningen en gebouwen renoveren. Denk daarbij onder meer aan blok- of wijkrenovaties, maar ook advies en steun voor individuele initiatieven – of zelfs huisbezoeken. 
Als tweede verhogen we het bewustzijn van de Turnhoutenaren rond hun verbruik, en promoten we de aankoop van slimme toestellen.  
Tot slot motiveren we ook onze bedrijven om energie-efficiënter te werk te gaan, onder meer via klimaatcoaching, bedrijfsbezoeken en een renovatiecharter. 

Renoveren 

Muren, daken en buizen isoleren, energievretende toestellen en verlichting vervangen door energiezuinige alternatieven, ...

Reduceren

De verwarming een graadje lager zetten, tochtstrips en radiatorfolie plaatsen, toestellen uitschakelen in plaats van ze in slaapstand te zetten, ...

Reguleren

Kiezen voor slimme toestellen en meters die je verbruik in kaart brengen en optimaliseren.

Ons energieverbruik verduurzamen

Hoe zuinig we ook zijn, zonder energie kunnen we niet. Wat we nog nodig hebben aan energie, moeten we zo duurzaam mogelijk invullen. Wanneer we kijken naar het energieverbruik van de gebouwen of bedrijven in onze stad, dan maken we hoofdzakelijk een onderscheid tussen elektriciteitsverbruik en warmteverbruik. 

Denk bij warmte bijvoorbeeld aan geothermie (via warmtepompen of warmtenetten) in plaats van fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie. Of bij elektriciteit aan zonne-energie en windmolens in plaats van gas- of kerncentrales. 

Ons energieverbruik verduurzamen

Zie het zonnig 

Nog geen zonnepanelen op je dak? Je kunt ze zowel op schuine als platte daken zetten. En wist je dat een zuidgericht dak geen must is? 

Haal het uit de grond

Vervang je gasketel door een warmtepomp of hybride oplossing en ban fossiele brandstoffen. 

Sla energie op

Denk ook aan een thuisbatterij – of zelfs je elektrische wagen – om overtollige opgewekte energie op te slaan en flexibel te gebruiken.

Ons huis duurzaam (ver)bouwen

Ook wanneer we bouwen en verbouwen, moeten we nadenken over waar we nog gaan bouwen, hoe we bouwen en waar onze materialen vandaan komen. Door slim te bouwen op de juiste plaats, benutten we zon, schaduw en wind maximaal. 

Daarnaast verbruiken de productie en levering van bouwmaterialen indirect ook veel energie. Door de principes van circulair bouwen toe te passen bij nieuwbouw en renovaties, kunnen we evolueren richting klimaatneutraal wonen. De stadsdelen Turnova, Niefhout en Heizijdse Velden zijn enkele voorbeelden, maar ook bij individuele gebouwen kan het perfect. 

Duurzame bouwmaterialen

Ga je bouwen of verbouwen? Kies dan voor materialen met een lage milieubelasting, zoals gerecycleerd hout, natuurlijke isolatiematerialen en milieuvriendelijke verf.

Regenwater verzamelen

Installeer een regenwatersysteem om regenwater op te vangen en te gebruiken voor taken zoals je tuin besproeien of je toilet doorspoelen. Zo verbruik je minder drinkwater en draag je bij aan een duurzaam waterbeheer.

Natuurlijke ventilatie

Maak gebruik van natuurlijke ventilatie in je huis door strategisch geplaatste ramen en roosters. Zo heb je frisse lucht zonder dat je afhankelijk bent van airconditioning of ventilatiesystemen.

Onze tuin, ons terras en ons dak vergroenen

Wist je dat 80% van het water dat door onze riolen stroomt afkomstig is van privédomeinen en maar 20% van publieke domeinen? Als eigenaar van een woning kan je dus wel degelijk een groot verschil maken om die hoeveelheid te verminderen! 

Door bijvoorbeeld tuinen te ontharden en groendaken aan te leggen, maken we onze stad samen meer klimaatrobuust. Dan is Turnhout beter bestand tegen wateroverlast door intense neerslag, omdat we zelf meer water opvangen en er minder naar onze riolen stroomt. En we kunnen ook beter tegen periodes van extreme droogte, net omdat we regen- en grondwater slimmer vasthouden. 

Onze tuin, ons terras en ons dak vergroenen

Creëer schaduw

Zet op strategische plekken schaduwbiedende beplanting, zodat je woning op hete dagen minder opwarmt.

Groen dak, goed dak

Met een groendak verbeter je de isolatiegraad van je dak in de winter en vermijd je in de zomer oververhitting.

Hou het inheems

Kies voor klimaatbestendige, inheemse beplanting en ondersteun zo mee de biodiversiteit.